Продължете към съдържанието

Бригада за рязане на дървета и храсти

За да могат дърветата активно да плододават и да не се разболяват, те трябва периодично да обработвани, чрез рязане на дървета и храсти – цени за извозване. По този начин се отстраняват стари и болни клони. Ако се съмнявате, че го правите правилно, нека отново си припомним основните принципи на изрязването.

Неправилната резитба може да унищожи градината и да й причини непоправими щети. Въпреки това, само малка част от градинарите знаят как правилно да подрязват овощни дървета и храсти. Ето, защо трябва да започнете с основните и най-важните точки.

Какво е резитба и кога се налага рязане на дървета и храсти

Подрязването и отстраняване на определени части от растенията – клони, шишарки, а понякога и корени. Правилната резитба подмладява дърветата и храстите, подобрява външния вид и декоративната привлекателност на растенията.

Съществуват четири вида подрязване:

  • Формиращата резитба – тя има за цел да даде на растението определена форма или да го накара да расте в дадена посока. Такава резитба се използва при формирането на короната или лозята;
  • лечебната резитба – тя е предназначена да излекува болно растение, да го отърве от засегнатите области и части, както и да стимулира по-нататъшното му развитие;
  • стимулиращата резитба – такава трябва да подобри качеството на плодовете, цветята и листата и да осигури богата реколта;
  • ограничаването на резитбата – позволява да спрете растежа и развитието на растението, особено в случаите, когато е важно да спестите малко място и да не затваряте светлината за други насаждения.

Кои растения се нуждаят от резитба

Повечето култури, отглеждани в крайградските райони, се нуждаят от редовна резитба поне веднъж годишно. Някои растения може да се нуждаят от по-чести „знаци на внимание“. Ето, защо е толкова важно да знаете, какво расте във вашата селска къща и колко често, въз основа на това, да подрязвате.

1. Дърветата и храстите цъфтят през пролетта;

2. Дърветата и храсти, които цъфтят през лятото;

3. Веднъж цъфнали растения;

4. Повторно растящи;

5. Овощни дървета и храсти, както и широколистни дървета: праскова, круша, ябълка, касис, малина, цариградско грозде, дъб, ясен.

6. Вечнозелени дървета и храсти, както и иглолистни дървета, които също се нуждаят от постоянно подрязване.

Кога да се подрязват

Началото на резитбата до голяма степен ще зависи от видовете растения, които преобладават във вашия район. Ако премахнете издънките твърде рано, растението ще цъфти по-зле, няма да даде плодове и дори може да умре.

Най-лошото време за подрязване на повечето култури е края на лятото и началото на есента.

Така всяка резитба в крайна сметка ще стимулира растежа, не е желателно да се извършва по време на спада на температурата, който започва с пристигането на есента. Ето, защо в този момент трябва да се отстраняват само сухи и болни клони, които не са жизнеспособни.

Кой да направи рязане на дървета и храсти

Ако смятате, че това не е работа за вас и сами не бихте могли да се справите с подобна задача, наемете си екипи за рязане на дървета и храсти. Това е бригада за почистване на дворове и извозване в София от фирма извозва.сом, които на драго сърце ще свършат всичко по занемарения двор или запустялата градина.